keskiviikko 17. helmikuuta 2016

7. Kalifaatin tornista luistinradalle

Keskiviikko n. klo 10 - 14

Al Fahidin metroasemalta hyppäsin vihreän linjan junaan ja vaihdoin seuraavalla punaiseen, kohteena taas Dubai Mall. Mutta tällä kertaa ennen kaikkea sen vieressä kohoava Burj Khalifa eli kalifaatin torni. Tämä kalifaatti viittaa emiraatteihin, ei isisiin. Ostarilla menin ensimmäiseen isoon elektroniikkaliikkeeseen ja ostin sieltä 16 gigan SD-kortin kameraan. Maksoi vajaat 12 euroa eli oli ihan Suomen hinnoissa. Torniin oli mulla aika varattu kahdeksitoista, joten oli vielä aikaa kierrellä. Löytyi mm. kokonaisen seinän kokoinen akvaario. Sitten muistin, että jossain piti olla kulta-automaatti. Siis ATM, josta saa luottokortilla kultakimpaleita. Kyselin aika monesta liikkeestä, mutta suurin osa myyjistä ei ollut semmoisesta kuullutkaan. Sitten löytyi joku, joka neuvoi pohjakerroksen sivukäytävälle, mutta ei siellä mitään ollut. Toinen neuvoi, että pitää mennä sieltä vielä hissillä parkkihallin kerrokseen. Ei löytynyt koko hissiä. Pahoilla mielin siis luovutin ja menin ulos katselemaan sitä tornia. Korkeahan se on, melkein mahdoton saada läheltä kokonaisena yhteen kuvaan. Mittamiehestä riippuen korkeus on 827 tai 828 metriä, joka tapauksessa edelleen maailman korkein rakennus. Tornin edessä on suihkulähde, mutta se pulputtaa ja suihkuaa vain tiettyinä kellonaikoina.



Tornin alaosa.



Pohjakerros kuhisi turisteja, kaikki teitysti sinne torniin menossa. Tulostamani lippu ei semmoisenaan kelvannutkaan, vaan se piti vaihtaa vielä viralliseen boarding passiin. Ja portista pääsi tornia kohti vasta sekunnilleen puoli tuntia ennen lippuun merkittyä aikaa. Melkoista jonottamista oli koko matka, mutta lopulta pääsin hisseille. Niihin mahtuu kerralla ehkä 15 ihmistä. Hissit eivät ole maailman nopeimpia, mutta liikkuvat kuitenkin 10 metriä sekunnissa. Eli matka 124. kerrokseen kestää minuutin! Näköalatasanne on siellä 452 metrin korkeudessa, mutta muutaman kympin lisämaksulla pääsisi vielä olikohan 148. kerrokseen. Olihan tässä alemmassakin katselemista. Seinät ovat lasia tai pleksiä eli itsetuhoisten ei kannata sinne lippua ostaa. Jonkin aikaa siellä pyörin ja kuvailin. Mutta sitten iski kammo. Ei korkean paikan, vaan ahtaan paikan. Sen verran oli muitakin töllistelijöitä. Ja matkamuistotilpehööriä tietysti.


Jostain syystä puhun tällä videolla erheellisesti Burj Darjasta ja myös kadun nimi meni väärin.




Näkymä Dubai Marinan suuntaan.

Lieksalainen korkealla. Pussissa limpparipullo ja kolmet sukat.

Nälkä alkoi olla armoton kun tornista alas pääsin. En malttanut lähteä etsimään intialaisia katukeittiöitä, vaan ostin reilusti kauppakeskuksen kuppilasta lammaskebabin. Sillä on siellä tosin jokin toinen s:llä alkava nimi. Mehu oli jotain vihreää. Seitsemän euroa muistaakseni teki lounas, mikä olikin kallein ateria koko matkalla. Mutta saihan samalla vähän lepuuttaa jalkojaan. Tiesin, että jossain ostarilla on myös luistinrata. Aika helposti se löytyikin. Aloittelijoita kaikki olivat, mutta kaatumisia en nähnyt. Vielä pari videota Dubai Mallista kuvasin, kun elävän kuvan taltiointi tahtoo aina unohtua. Kahden maissa olin taas Unionilla ja kylläpä iltapäiväettonet hotellilla maistui.

Kaukalo kauppakeskuksessa




Union Station. Suurin osa metroasemien sisäänkäynneistä on tämän näköisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti